Hoe ondersteun ik mijn kind met online-onderwijs?

Lessen vanuit bed volgen of gamen met de docent op de achtergrond. Voor vele ouders zal dit beeld herkenbaar zijn nu het grootste deel van het onderwijs online plaatsvindt. In dit artikel lees jij over hoe jij weer bij je kind kan aansluiten en hoe je je kind het beste ondersteunt in deze periode.

Sociale isolatie

Jongeren staan in de bloei van hun leven. In de pubertijd draait alles om het contact met je vrienden en jezelf presenteren naar anderen. Iets dat voor de crisis vooral op school en via sociale media gebeurde. Maar wat als school wegvalt? Je wekenlang thuis komt te zitten? Dan is je ontwikkelingsevenwicht verstoord en dreigt sociale isolatie. Door het verstoren van het dagelijkse evenwicht ontstaat er een tegenreactie. Sommige jongeren keren in zichzelf, voelen zich somber en hebben steeds minder contact met vrienden en familie. Andere jongeren gaan enorm opzoek naar het contact, spreken toch af met hun vrienden of spenderen veel meer tijd op sociale media om zo geconnect te blijven.

Online-onderwijs

Naast de sociale isolatie is ook de vorm van het onderwijs veranderd. Er wordt van leerlingen verwacht dat zij bij online lessen aanwezig zijn en op hetzelfde tempo lesstof tot zich nemen als dat ze fysiek onderwijs volgen. Er ontstaat hierdoor een enorme druk. Jongeren hebben namelijk buiten het onderwijs ineens met veel meer situaties te dealen. Zo wordt er van ze verwacht dat ze gedisciplineerd zijn, ’s ochtends uit bed komen, ontbijten en netjes aangekleed aan tafel lessen volgen. Tijdens de lessen moeten ze naar de lesstof luisteren en zich inhouden niet op hun computer andere interessantere dingen te doen. Docenten zijn in de online omgeving het overzicht kwijt en verliezen daardoor contact met hun leerlingen. Daardoor blijft de interactie die normaal in lessen plaatsvindt uit. Na de lessen moeten de leerlingen hun huiswerk maken, zelf nakijken en weer uit zichzelf meedoen met de volgende les waar wederom weinig interactie tussen docent en leerling is.

Rol als ouder

Door deze omstandigheden verandert ook jouw rol als ouder. Jouw kind heeft in een korte tijd te veel verantwoordelijkheden vanuit het onderwijs gekregen. Daarnaast dealt je kind ook met sociale isolatie. Hoe kunnen we ons kinderen nu ondersteunen? De oplossing zit hem in het overnemen van een stukje verantwoordelijkheid. Alle leerlingen lopen momenteel achterstanden op, iets waar ze zelf niets aan kunnen doen. Toch wordt er van ze verwacht dat ze zich 110% inzetten om deze achterstanden in te halen. Wij kunnen ze daarin ondersteunen door grenzen en haalbare doelen op te stellen. Door met ons kind op zoek te gaan naar een evenwicht tussen investeren in vriendschappen en het bijhouden van school.

Ga het gesprek aan

Volgt je kind lessen vanuit bed? Of is hij/zij bezig met allesbehalve school? Ga het gesprek aan. Vraag wat er in je kind omgaat, hoe het op school gaat en waar hij/zij tegenaan loopt. Maar ga ook het gesprek aan over vriendschappen en waar je kind behoefte aan heeft. Het kan namelijk een enorme uitlaatklep zijn om even over je gevoel en emoties te kunnen praten. Als je kind eenmaal die uitlaatklep gevonden heeft, dan zal het in zijn/haar hoofd wat rustiger worden en kan er weer op de les gefocust worden.

Samen regelmaat creëren

Er zijn geen grenzen in de online-wereld. Dat geldt ook voor het online-onderwijs. Er wordt heel veel discipline van onze kinderen verwacht. Voor de meeste leerlingen is deze mate van zelfverantwoordelijkheid niet haalbaar. Ga samen met je kind op zoek naar regelmaat en grenzen.

Ontbijt samen en maak de afspraak dat iedereen tijdens het ontbijt aangekleed is. Zo is er voor jou kind een reden om uit bed te gaan, zich aan te kleden en te ontbijten nog voor de les start.

Maak een planning en kijk samen naar hoe de dag er uitziet, welke vakken er gegeven worden en wat het huiswerk is. Maar het belangrijkste is toch wel het plannen van leuke momenten. Jouw kind heeft het nu extra hard nodig om ontspanning te hebben in tijden waar overal spanning aanwezig is.

Neem samen lunchpauze. Hét moment van de dag om stoom af te blazen, te chillen met je vrienden en even geen lessen te volgen. Dat ene uurtje straalt van energie, connecties maken en natuurlijk een lekker broodje eten. Daarna is iedereen weer klaar om de tweede helft van de dag in te gaan. Nu met online-onderwijs is het stil, blijf je nog steeds in dezelfde kamer, en heb je je broodje waarschijnlijk al gegeten tijdens de les van net. Tijd om daar verandering in te brengen. Zo kan je een extra lekkere lunch klaarmaken, een spelletje doen, of eventjes kletsen over hoe de lessen gingen.

In het begin zal je kind misschien niet veel loslaten over de lessen, want je weet toch niets over hoe het eraan toe gaat. Maar als je elke dag eventjes over school kletst dan leer je steeds meer kennen. Hoe de docenten zijn, wat vrienden hebben gedaan en welke grappenmaker nu weer een grap heeft uitgehaald. Zodra je steeds meer informatie hebt, zal je kind ook steeds makkelijker kunnen vertellen over wat er speelt. Ook voor jou is dat onwijs leuk om te horen.

Beetje veel

Nu zal je misschien wel denken, moet ik dit allemaal voor mijn kind doen? Het grappige is dat niet alleen jouw kind deze verbinding nodig heeft maar jijzelf waarschijnlijk ook. Als je nu thuis werkt mis je misschien ook wel de gesprekjes op kantoor, de slechte kopjes koffie die je met je collega’s drinkt en die lunchpauze waar je even over alles en niets kan kletsen. Hoe mooi is het als jij en je kind elkaar daarin kunnen versterken? Zodat jullie allebei weer vol energie aan de slag kunnen gaan. Dat noem ik nou eens een topdag.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *