Welke effecten hebben de corona maatregelen op de eindexamens?

Doe jij of iemand anders in je omgeving dit jaar eindexamen op school? Dan is het goed om te weten welke veranderingen deze examens met zich meebrengen. Lees hier welke veranderingen op jou van toepassing zijn. De extra maatregelen gelden voor alle examenkandidaten. Dus voor het reguliere onderwijs, vavo en voor de staatsexamens.

Een vak wegstrepen

Het grootste voordeel van de extra maatregelen is misschien wel dat je dit jaar een vak mag wegstrepen als je daardoor je examens wel kan halen. Echter zijn er wel een aantal voorwaarden waar je dan aan moet voldoen. Wij sommen ze voor je op. 

  • Het mag geen kernvak zijn (Engels, Nederlands, Wiskunde).
  • Je moet het hele examen wél gemaakt hebben. 
  • Je zakt als je het vak wel zou laten meetellen. 

Zijn alle voorwaarden op jou van toepassing? Dan mag je het desbetreffende vak wegstrepen en ben je alsnog geslaagd!

De tijdvakken

Het eerste tijdvak bestaat zoals gewoonlijk uit 12 dagen (zonder weekenden) en begint op 17 mei. Het tweede tijdvak is normaal 4 dagen maar dit jaar verlengt naar 10 dagen en start op 14 juni. Het derde tijdvak is extra dit jaar en bestaat uit 4 dagen voor het reguliere onderwijs en uit 9 dagen voor de staatsexamens. Dit tijdvak is alleen bedoelt voor herkansingen en start op 6 juli voor reguliere examenkandidaten en op 10 augustus voor staatsexamenkandidaten. Hieronder is een overzicht met de tijdvakken, data en bekendmaking N-termen. 

Tijdvak Datum Bekendmaking N-termen (uitslag) Voor wie?
Eerste tijdvak 17 mei t/m 1 juni 10 juni Alle eindexamenkandidaten
Tweede tijdvak 14 juni t/m 25 juni 2 juli Alle eindexamenkandidaten
Derde tijdvak 6 juli t/m 9 juli 15 juli Reguliere eindexamenkandidaten
Derde tijdvak 10 aug t/m 19 aug 27 aug Staatsexamenkandidaten

Gevolg extra tijdvak

In alle voorgaande jaren bestonden de eindexamens uit twee tijdvakken. In het eerste tijdvak maken scholieren normaal gesproken alle examens en in het tweede tijdvak (bestaande uit maar 4 dagen) kreeg iedere leerling de mogelijkheid tot het maken van een herkansing. Dit jaar is dat net anders. Om leerlingen meer ruimte en voorbereiding te bieden zijn er dit jaar 3 tijdvakken. Je mag dus je examens verdelen over de eerste twee tijdvakken en het derde tijdvak gebruiken voor herkansingen. Het spreiden van de examens gaat in overleg met je school. Wel is jouw mening hierin richtinggevend. We leggen kort uit welke effecten je keuzes hebben.

Als je ervoor kiest om al je examens in het eerste tijdvak te maken dan mag je het tweede tijdvak gebruiken voor het maken van herkansingen. Mocht je vanwege quarantaine of ziekte (een deel van) je examens niet kunnen maken in het eerste tijdvak? Dan mag je die doorschuiven naar het tweede tijdvak.

In dit geval mag je geen herkansingen plannen in het tweede tijdvak. Dat kan ook bijna niet omdat je dan nog examens voor de eerste keer maakt. Je herkansingen schuiven dus automatisch door naar het derde tijdvak. Het gevolg hiervan is dat je uiteindelijke uitslag verschuift van 2 naar 15 juli. Dit heeft verder geen gevolgen voor de doorstroom naar vervolgonderwijs.

In dit geval mag je geen herkansingen plannen in het tweede tijdvak. Dat kan ook bijna niet omdat je dan nog examens voor de eerste keer maakt. Je herkansingen schuiven dus automatisch door naar het derde tijdvak. Het gevolg hiervan is dat je uiteindelijke uitslag verschuift van 2 naar 15 juli. Dit heeft verder geen gevolgen voor de doorstroom naar vervolgonderwijs.

Extra herkansing

Om alle leerlingen de ruimte te geven om al hun vaardigheden te laten zien heeft minister Slob besloten dat leerlingen niet één maar twee herkansingen mogen inzetten. We onderscheiden hierbij leerlingen die het reguliere onderwijs volgen en leerlingen die staatsexamen doen. Lees hier welke situatie op jou van toepassing is.

Dan heb je de mogelijkheid om in het tweede of derde tijdvak (afhankelijk van de verdeling van je vakken over de tijdvakken) twee centrale eindexamens te mogen herkansen.

Dan heb je de mogelijkheid om in het tweede of derde tijdvak twee herkansingen te maken. Hierbij mag je alle onderdelen van het vak herkansen. Dat betekent dus dat je het centrale eindexamen én alle onderdelen van het college-examen mag herkansen van twee vakken.  

Dan zijn er helaas geen herkansingen in te zetten. Dat is niet haalbaar en normaal ook geen mogelijkheid voor deze groep.

Normering

Vanwege de omstandigheden is het volgens het CvTE (college voor toetsen en examens) niet haalbaar om de eindexamens te normeren volgens de reguliere normeringen. Het CvTE zal daarom een aanpak hanteren die zo goed mogelijk aansluit op de reguliere normeringen van afgelopen jaren. Op deze manier wordt het examenniveau gewaarborgd en zullen de leerlingen die de examens halen ook een volwaardig diploma ontvangen.

Normaal gesproken wordt de normering vastgesteld op basis van de vereiste vaardigheden die een leerling moet beheersen voor het desbetreffende vak. Dat is dit jaar echter niet mogelijk. Daarom wordt er naar een flexibelere normering gekeken waarbij deze gebaseerd wordt op de scores van medeleerlingen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de examengegevens uit de jaren 2015 t/m 2019. Als laatste wordt ook het oordeel van de vakdocenten meegenomen om vast te stellen wat de moeilijkheidsgraad van het examen is.

Conclusie

De examens gaan gewoon door. Je hebt meer tijd om je examens over te verdelen en een extra herkansing. Daarnaast mag je als dat nodig is een vak niet mee laten tellen als dat ervoor zorgt dat je alsnog slaagt. 

Heb jij nog vragen over je eindexamens? Kijk dan op de site van Rijksoverheid.nl of neem contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit. 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *