Hoe verdeel ik het beste mijn eindexamenvakken over twee tijdvakken?

Dit jaar zijn er extra maatregelen genomen om de eindexamens toch door te laten gaan. Een van die maatregelen is dat er een extra tijdvak bijgekomen is. Je mag nu dus je examens verdelen over de eerste twee tijdvakken. Maar wat is slim om te doen? Wij nemen je mee naar de opties waaruit je kan kiezen.

Denk vooruit

Omdat het aantal besmettingen steeds (verder) dreigt op te lopen weet niemand hoe de volgende week eruit komt te zien. Het kan zijn dat maatregelen versoepeld worden maar het kan ook dat er strengere maatregelen komen. Daarom is het verstandig om vooruit te denken wat betreft je eindexamens. De komst van een extra tijdvak brengt een stukje zekerheid met zich mee. Als je namelijk in het eerste tijdvak examens gepland hebt en onverwachts ziek wordt of in quarantaine moet, dan mag je de vakken die je mist naar het tweede tijdvak verschuiven.

Echter is het zo als je (bijna) al je vakken in het tweede tijdvak plant, en dan ineens ziek wordt of in quarantaine moet, dat je dan niet zo flexibel meer bent in het doorschuiven van je vakken.

Het beste is daarom om zoveel mogelijk vakken in het eerste tijdvak te plannen. Daarmee verlaag je het risico dat je in de knel komt op het moment dat de situatie anders loopt dan je hoopt.  

Extra budget

Veel leerlingen ervaren dat ze een achterstand hebben bij bepaalde vakken. Daarom zou het fijn zijn als je langer de tijd hebt om je voor te bereiden op je examens. Het is dan logisch dat je gelijk denkt aan het verzetten van examens naar het tweede tijdvak. Toch zijn er meerdere manieren om dat probleem aan te pakken. Scholen hebben namelijk een extra budget gekregen om leerlingen te kunnen ondersteunen bij hun opgelopen achterstand. Vraag dus aan jouw school hoe jij het beste ondersteunt kan worden. Het kan zomaar zijn dat je extra bijlessen kan nemen of met korting examentrainingen kan volgen. Dat is een veel effectievere manier om je achterstand aan te pakken dan het verplaatsen van je examens.

Lange periode

Als je ervoor kiest je examens te verdelen over de eerste twee tijdvakken dan worden je herkansingen doorgeschoven naar het derde tijdvak. Je bent dan van 17 mei t/m 25 juni bezig met het voorbereiden en maken van je examens. Dat is een enorm lange periode waarbij je gefocust moet zijn. Daardoor kan de examenperiode als extra zwaar aanvoelen in plaats van dat het je extra ruimte biedt. Ook vinden je herexamens pas in juli plaats en weet je veel later pas of je geslaagd bent.

Advies

Ons advies is daarom ook om zo veel mogelijk examens, dan wel niet alle examens, in het eerste tijdvak te plannen. Op die manier ben je flexibel als je onverwachts je examens niet kan maken, kan je in het tweede tijdvak al je herexamens doen en heb je maar een relatief korte periode waarin je even alles op alles moet zetten. Ervaar je dat je een achterstand hebt? Neem dan contact op met school om te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld bijlessen, examentrainingen of studiemiddagen.

Wij helpen scholieren

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of neem een kijkje bij onze eindexamen studiemiddagen.

Wil je weten welke maatregelen er zijn genomen en welk effect dat heeft voor jouw examens? In deze blogpost leggen wij je precies uit hoe het zit. 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *