Studietips

Ga jij knallend je examens in?

Nog eventjes en de examens staan weer voor de deur. Bereid je goed voor om vol zelfvertrouwen aan je examens te beginnen. Wij helpen je daar graag bij! Op deze pagina lees je tips voor het voorbereiden van je examens, wat je moet doen als je last hebt van stress en vind je links naar websites die jou verder kunnen helpen in je leertraject.

Voorbereiden op de eindexamens

De voorbereiding voor je examens bestaat uit 3 delen. Als eerste is het belangrijk dat je de lesstof beheerst. Maar wat even belangrijk is, is dat je oefent met je 3 uur lang kunnen concentreren. Maak dus altijd een heel examen achter elkaar, zo train jij jezelf om lang achter elkaar gefocust te blijven. Als laatste is het belangrijk dat je feeling krijgt met de soort vragen die op het examen gesteld worden. Een eindexamen is net anders dan het maken van een toets. Buiten het feit dat je langer de tijd krijgt om je examen te maken zijn er nog een aantal verschillen tussen je eindexamen en een schoolexamen.

Je zult merken dat examenvragen net anders in elkaar zijn dan de vragen die je gewent bent van toetsen. Het kan zomaar zijn dat een examenvraag theorie bevat van wel 3 of 4 verschillende hoofdstukken. En dat allemaal in 1 vraag! Het is dus belangrijk dat jij alle onderwerpen van je vak beheerst en begrijpt wanneer je die in moet zetten. Aan de andere kant zijn examenvragen over het algemeen wat makkelijker dan je toetsvragen van de afgelopen jaren. Dat scheelt dus weer! 

Tips om je goed voor te bereiden​

Begin met 5 minuten

Weet je niet goed hoe je moet beginnen met studeren? Met deze tip hoeft dat ook niet meer! Stel als doel om 5 minuten aan de slag te gaan. Ja echt! Als je eenmaal start dan zul je zien dat je vanzelf de flow wel te pakken krijgt en duidelijk wordt wat je gaat doen. En zit het er echt niet in? Dan heb je na 5 minuten je doel alweer gehaald. 

Maak veel oefenexamens

Voorbereiden voor je examen? Oefen, oefen en oefen. Door veel examens te oefenen leer je de structuur van het examen goed kennen. Je oefent dan met vragen die lesstof uit verschillende hoofdstukken bevat. Na een aantal examens krijg je meer grip op de vragen, weet je wat er van je verwacht wordt en hoe je moet antwoorden. 

Ontwerp een mindmap

Ga eens creatief aan de slag en maak een mindmap. In je boek staat alle informatie lang niet altijd op een logische volgorde. Door zelf alle verbindingen te tekenen tussen de onderwerpen zullen je hersenen de stof makkelijker onthouden. Nu staat de informatie tenminste wel logisch bij elkaar en heb jij het overzicht weer!

Leg de stof hardop uit

Ben jij je bewust van alle stappen die je maakt tijdens het oplossen van een opgave? Vast niet! Door de lesstof aan een vriend uit te leggen (of hardop aan jezelf) dwing je jezelf elke stap te benoemen. Hierdoor begrijp je nog beter waarom je bepaalde stappen maakt en wordt de stof alleen maar duidelijker. 

Slaap voldoende

Nachtje doorleren? Niet doen! Slaap is veel belangrijker dan alles in je hoofd stampen. Slaaptekort zorgt ervoor dat je geheugen minder goed werkt dan je zou willen. Daarbij kan je je slechter concentreren en is de kans op slordigheidsfoutjes een stuk groter! Eerst een goede nachtrust. De rest volgt wel.

Maak een ommetje

Lijkt het soms even alsof je in een web vol gedachten zit en kom je er niet meer uit? Loop dan even een blokje om. Door te bewegen maakt je lichaam stofjes aan waardoor je je beter kan concentreren. Ook wordt de informatie waar je net op vastliep verwerkt. Grote kans dat jij het antwoord daarna weer weet!

Blader door het examen

Voor je begint is het verstandig even het hele examen door te kijken. Bekijk wat voor een soort vragen er zijn, hoeveel vragen het examen bevat en hoe de puntenverdeling is. Is de laatste opgave veel punten waard? Dan weet je dat je daar op tijd aan moet beginnen. 

Studeer samen

Samen studeren is onwijs gezellig! Daarnaast motiveert het ons ook heel erg om anderen aan het werk te zien. Wanneer je zelf misschien al gestopt zou zijn zet je nu nog even door omdat je vrienden ook nog bezig zijn. Win-win situatie dus!

Zorg dat je een plek hebt waar je niet afgeleid wordt en neem 3 uur de tijd om je examen te maken. Zet je telefoon op stil en kijk niet tussentijds de opgaven na. Op die manier ontwikkel je de juiste focus en houding die je tijdens je examens nodig hebt.

Wat te doen bij stress?​

Heb jij al stress als je aan de examens denkt? Of heb je weleens black-outs tijdens toetsen? Dat is niet fijn! Gelukkig kan je hier wat aan doen. Zo zorg jij ervoor dat je zo relaxed mogelijk je examens in gaat. Wij hebben een paar tips op een rij gezet. 

Maak een planning

Het gevaar van stress is dat je te veel gaat oefenen. Vaak krijg je dan juist het tegenovergestelde effect. Zorg er voor dat je een planning maakt die realistisch is. Plan dus op basis van doelen. Een voorbeeld is dat je als doel stelt om vandaag de 1e 2 hoofdstukken van wiskunde samen te vatten. Door een planning op basis van doelen te maken ben je niet afhankelijk van wanneer je ze op een dag maakt. Als er iets onverwachts gebeurt waardoor je even niet aan het werk kan, dan is het makkelijk om het doel naar een ander tijdstip op de dag te verplaatsen. Hou je vervolgens aan je planning. Start dus niet alvast met de doelen van morgen als die van vandaag af zijn. Op die manier geef je jezelf voldoende tijd om de geleerde stof te verwerken en tot rust te komen.

Ontwikkel een ritueel

Door een ritueel te ontwikkelen voor toetsen zorg je ervoor dat jij een stuk relaxter bent tijdens je toets. Dat komt omdat je lichaam automatisch in de “flow” komt die hoort bij jouw ritueel. Kies voor een ritueel die je zowel tijdens het leren thuis, als op school tijdens de toets toe kan passen. Dat is het meest effectief. Een voorbeeld van een goed ritueel is het volgende voorbeeld:

Elke keer als je gaat leren voor de toets zorg je ervoor dat je aan je omgeving duidelijk maakt dat je even niet gestoord wil worden. Ga aan een tafel of bureau zitten en maak die helemaal leeg. Leg de spullen op tafel die je normaal ook bij je toets mag hebben. Zo kan je standaard een flesje drinken neerzetten, dezelfde pen klaarleggen en standaard beginnen met je naam bovenaan je (toets)papier zetten. Zet je telefoon op stil en zet een wekker voor bijvoorbeeld een uur. Dat is de tijd waarop jij geconcentreerd wil zijn. Ga nu het uur aan de slag met oefeningen maken. Pas op het moment dat je er niet uit komt kan je de theorie erbij pakken. Als je wekker gaat controleer je of je overal antwoord hebt gegeven en draai je je (toets)blaadjes om. Dit is normaal het moment van inleveren. Adem een paar keer diep in en uit. Je hebt nu succesvol je ritueel uitgevoerd. Je kan ervoor kiezen om de opgaven nu na te kijken of om dat op een later moment te doen. 

Door dit ritueel standaar toe te passen zorg je ervoor dat je lichaam vanzelf in een focus modus komt in plaats van een stress modus. Volg bij je toets precies dezelfde stappen als je thuis altijd doet. Zo zal de toets meer als een bekende situatie voelen in plaats van iets nieuws. 

Doe ademhalingsoefeningen

Zit je toch in de stress of heb je op je examen een black-out? Leg je pen even neer en focus je op je ademhaling. Start met je beide voeten neerzetten op de grond. Adem nu in terwijl je tot 7 telt. Adem vervolgens uit terwijl je tot 11 telt. Herhaal dit net zo lang tot je uit je stresspiek bent. Neem een slok water en beweeg eventjes met je armen en benen. Op die manier kom je uit de spanning waar je eerder in zat. Nu de stress wat gedaald is, is het belangrijk je even te realiseren waarover je aan het stressen was. Bedenk je of je op dat moment iets kan doen waardoor je de oorzaak van de stress wegneemt. Als dat het geval is, dan doe je dat. Als dat niet het geval is, leg het naast je neer. Focus je weer op de toets die je aan het maken was, maar ga niet direct verder aan de opgave waar je bij gebleven was. Markeer die opgaven even zodat je die niet vergeet af te maken. Start een nieuwe opgave, een waarvan je denkt dat je die (deels) kan maken. Nadat je die opgave gemaakt hebt en weer in de focus van de toets zit kan je terug gaan naar de gemarkeerde opgave of eerst andere opgaven doen.

Door weer te starten met een opgave waarvan je denkt dat je die wel (deels) kan maken, geef je jezelf de tijd weer even in een focus te komen en zal je zelfvertrouwen toenemen. Daarna kan je verder met opgaven die wat moeilijker zijn.

Extra voorbereiden voor een specifiek vak?

Klik hieronder op een vak om extra studietips een leermiddelen te vinden voor dat specifieke vak. Weet jij een website die jou erg heeft geholpen maar niet tussen de lijst staat? Mail deze naar [email protected] en dan voegen wij deze toe!